[...] jego wartość biologiczna jest wysoka, ale przekonanie zgodnie z którym swoimi właściwościami „bije na głowę” wszystkie inne źródła protein jest nieuzasadnione, niemniej jaja warto włączyć do diety, nie tylko z resztą ze względu na wysokojakościowe białko, ale także z powodu obecności innych cennych dla naszego zdrowia składników (witamin i [...]
egg protein to bialko jaja kurzego BV 88 matrix to mieszanka bialek serwatki i hydrolizatu BV 120 matrix ma wieksza wartosc biologiczna i lepiej sie wchlania, w ciagu dnia i po treningu jest idealny, na noc lepsze jest egg protein bo sie dluzje wchlania, aleternatywa egg protein jest tani ovopol Pomogłem wejdż na http://www.pajacyk.pl i kliknij na [...]
nie mozna powiedziec ze jest najlepsze. ma sporo zalet, jest lekkostrawne i ma wysoka wartosc biologiczną. jest dobre jako bialko okolotreningowe, w innych porach - są lepsze bialka. kazeiny, bialka jaja, albo matrixy bialkowe.
wszystko rozchodzi sie o wartosc biologiczna produktu, mieso, jaja, ryby beda mialy wziekszy wskaznik biodostepnosci bialka niz odzywka, czyli tlumaczac wiecej bialka organizm wykorzysta ze steka wolowego niz z porcji wpc. Zmieniony przez - TomQ-MAG w dniu 2013-10-05 13:22:03
Na jakośc białka wpływa jego skład aminokwasowy, zatem najlepiej przyswajalne sa bialka o zbliżonym składzie aminokwasowym do komorek naszego organizmu - bialko jaja kurzego oraz bialka mleka kobiecego. Skład aminokwasowy to jeden z czynników wpływających na wartośc bilologiczną (BV). Popatrz tutaj: http://www.nutritiondata.com/ Pozdro
T 86, jużeli jesteś owolaktowegetarianinem to nie ma problemu. W lecie coś mi odwaliło i kompletnie nie miałem ochoty na mięcho. Źródła białka miałem takie: jaja, sery, produkty sojowe (tofu, kotleciki), WPC, w pewnym stopniu też mleko, zboża, rośliny strączkowe. Głownie jednak koncentuj się na 4 pierwszych i pamiętaj, że B sojowe ma niższą [...]
5x jaja 2,5 zł (w biedrze 10xL wychodzi niecałe 5zł - zawsze można wyhaczyć taniej) 100g owsianych 0,4 zł (górskie 500g za 2zł) 2x bananek 1,0 zł (bananki na promocjach można kupić za ok 3zł) 50g orzechy własny zakres (orzechy zbieram sam i mam zapas w skrzyneczce, więc nie wiem) 250g twaróg 2 zł (cena kosteczki półtłustego) 200g [...]
[...] Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w ilościach zbliżonych do zapotrzebowania człowieka. Pełnowartościowego białka dostarczają białka pochodzenia zwierzęcego a wiec jaja, mleko, sery, mięso, ryby. Białko częściowo niepełnowartościowe to takie, którego skład aminokwasowy wystarcza do utrzymania życia ale jest niedostateczny dla [...]
Czarnuchok nie ma sprawy: Skład: Węglowodany pochodzące z kukurydzy, enzymatyczny hydrolizat białek serwatkowych(laktoalbumina), białko jaja(albumina), aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach, fruktoza, trójglicerydy o średniej długości łańcucha kwasów tłuszczowych(MCT), witaminy i składniki mineralne wraz z pikolinianem chromu i borem, kakao [...]
mniejsza z tym tyle ze tabela BV nic nie mowi o szybkosc z jaka bialko sie wchlania tylko jaka wartosc bialka jest zatrzymywana w organizmie ale moge sie mylic a bialko jaja kurzego ma chyba 88 BV
źródła tłuszczu to nie tylko oliwa czy lniany, a tłuste mięso czy ryby, awokado, jaja, orzechy czy szereg innych olei. Popatrz w tabelach co Ci pasuje i czego Ci brakuje i zgodnie z tym uzupełnij dietę. Co do chleba to po zdjęciu nikt Ci odpowiedzi nie udzieli, jednak zwykle mają one przybliżoną wartość BTW(co nie równa się przybliżonej jakości) [...]
było juz 100000 razy ale prosze >>> Podstawowe zalety bialka w proszku dla sportowców to: 1. produkowane z czystego bialka jaj kurzych 2. 260 sztuk bialek jaja kurzego w 1 kg bialka w proszku 3. 6 miesiecy przydatnosci do spozycia 4. latwo przyswajalne przez organizm 5. wzorcowe proporcje aminokwasów potrzebnych do syntezy bialkowej [...]
[...] słodkie. Korzystnie wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym oraz perystaktykę jelit. Jajka Najwięcej składników odżywczych zawiera żółtko jaja. To w nim właśnie znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak: A, która poprawia wzrok i cerę oraz wzmacnia włosy, D, która bierze udział w budowie kości [...]
jesli chodzi o wartość BV to moze ona byc powiekszona lub zmniejszona w zaleznosci od tego ile bialek wchodzi w sklad posilku np dobre polaczenie to bialko roslinne zmiemniaka z bialkiem jaja BV okolo 130
[...] zatrzymania azotu w ustroju BV=ok 100 zostało uznane dawno temu za wzorzec do określania idealnego białka - najlepszego dla człowieka i tą wartość jako wzorcową miało białko jaja obecnie każda zwykła serwatka WPC ma BV= ok104 izolaty serwatkowe dochodzą do ok 160 chociaż obecnie odchodzi sie od uznawania BV za najważniejszy wskaźnik dla białek [...]
[...] Z tego powodu szczególną rolę w żywieniu kulturystów odgrywają białka serwatkowe. Zawierają one około 26% egzogennych rozgałęzionych aminokwasów. W porównaniu, albumina jaja kurzego zawiera 22% tych aminokwasów, a białko sojowe 17%. Generalnie skład aminokwasowi białek serwatkowych jest podobny do składu białek mięśniowych, a więc organizm [...]